Klubbregler &Värde grund

Klubbregler

- Missbruka aldrig de kunskaper som du lär dig.

- Kampsporten får inte läras ut på annan plats utan huvudinstruktörens godkännande.

På träningen
-
Buga när du kommer in i träningslokalen och buga när du lämnar träningslokalen. 

-Sätt mobiltelefonen på ljudlöst.

- Vi vill att eleverna och instruktörerna är fokuserade under träningen och har en träningsmiljö där de inte blir störda. Eventuella föräldrar som tittar på träningen måste därför vara helt tysta och stänga av mobilen. Inga telefonsamtal i träningslokalen. Om du vill prata med någon annan förälder så får ni gärna göra det utanför träningslokalen. 

- Om du är skadad meddela detta innan träningen har börjat.

- Vårda språket. Svordomar eller andra skällsord får inte förekomma på träningen, tävlingar eller läger. 

- Om du vill gå tidigare från träningen måste detta meddelas till instruktören före träningen påbörjats.

- Snus, tuggummi eller annat ätbart får inte förekomma under träning. Vatten dricks endast när instruktören säger så det inte blir ett störmoment.

Klädsel & hygien
- Klubbdräkt, GI eller klubb t-shirt med taekwondobyxor, klubbshorts eller klubbtights, används på träningen så att vi får en positiv klubbkänsla.

- Dräkt, träningskläder och skydd ska vara fräscha och tvättade så det blir trevligt och hygieniskt att träna.

- Finger- och tånaglar skall vara kortklippta och rena, så du inte skadar dina klubbkompisar. 

- Alla hjälps åt att desinficera träningsutrustningen, städa upp och lägga tillbaks all utrustning efter träningen. 

- Smycken (ringar, armband, halsband, örhängen etc.) tas av före träningen så du inte skadar dina träningskompisar eller dig själv.

Inställning
- Hjälp din träningspartner. Ta hand om nya medlemmar så att de känner sig välkomna till klubben och blir inkluderade i träningsgruppen. Lär känna klubbkompisar från olika områden och träningsgrupper. 

- Utnyttja tiden som du tränar till att lära dig så mycket som möjligt. Ge allt på träningen.

- Räck upp handen när du vill fråga något.

Tävling & läger
- Var ett föredöme för klubben när du representerar klubben på tävlingar, läger med mera. Ha alltid på dig klubbkläder när du är på tävling eller läger. Kom ihåg att elevens uppträdande både innanför och utanför träningslokalen reflekterar REI

- Stötta och heja alltid på dina klubbkompisar på tävlingen.

REI kampsport Botkyrka följer och tillämpar Idrottsrörelsens värdegrund bestående av fyra grundläggande principer. Dessa är beslutade av Riksidrottsförbundet de ingår i RF:s stadgar och är vägledande för all verksamhet som bedrivs inom ramen för RF:s medlemsförbund och deras föreningar. Vidare tillämpar och följer föreningen de uttalade värderings och förhållnings regler i de kommuner som den verkar i. Utöver dessa grundprinciper fokuserar föreningens vädregrund på:

EN TRYGG FÖRENINGSMILJÖ
Barnrättsperspektivet
Föreningen följer FN:s Barnkonvention. Det innebär att verksamheten och alla beslut som fattas ska ha barnens bästa för ögonen.

Diskriminering, trakasserier och kränkningar
Alla inom föreningen är skyldiga att arbeta aktivt för att främja idrottsrörelsens människosyn: respekt för varje människas unika och lika värde. Föreningen ska aktivt arbeta mot rasism, utanförskap och kriminalitet. REI ska verka för en socialt, religiös, kulturellt obunden integegrerande miljö.

Sexuella övergrepp
Föreningen ska vara en plats där alla känner sig trygga och där inga former av sexuella övergrepp är accepterade under några omständigheter.

Personlig integritet
Föreningen ska säkerställa varje individs rätt till personlig integritet genom tydlig information om hur personuppgifter hanteras.

Våld
Våld, hot och trakasserier inom föreningen är oacceptabla.

Glädje och gemenskap
Glädje och gemenskap är starka drivkrafter för att idrotta. Vi vill bedriva och utveckla all verksamhet så att vi ska kunna ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet.

Glädje och gemenskap är också ett förhållningssätt, bland annat till tränar- och ledarskap. Med detta som grund lockar verksamheten människor att ge av sin tid dels för att stötta och hjälpa andra men också för att glädjen, gemenskapen och delaktigheten i uppdraget är belöning i sig själv.

Demokrati och delaktighet
Föreningsdemokrati innebär att alla medlemmars röst har lika värde. Delaktighet innebär att alla som deltar får vara med och bestämma om och ta ansvar för sin verksamhet. Demokrati och delaktighet ska utövas jämställt och oavsett bakgrund.

Idrottsrörelsen kan och vill göra en stor insats för människors upplevelse av och förståelse för demokrati. Idrottsrörelsen vill att barn och unga ges mycket stora möjligheter att både göra sin röst hörd och att påverka den verksamhet de är del av. Barnkonventionen säger att barn ska ges möjligheten att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. I omklädningsrummet såväl som på idrottsarenan bygger det goda ledarskapet på involvering, medbestämmande och människors rätt att utvecklas.

Att påverka verksamhet och att vara en del av den, för såväl ung som äldre, innebär också att rent praktiskt göra insatser i verksamheten. Delaktighet är att gemensamt verka för en bättre verksamhet, där vi med lyhördhet och respekt inför varandra gör den idrottsliga verksamheten och föreningen till det vi till att den ska vara. Idrottsrörelsen vill vara en skola i demokrati för barn och unga, där ungas åsikt ska beaktas och medverkan möjliggöras i förhållande till barnets ålder och mognad.

Viktiga beståndsdelar i demokrati är öppenhet och transparens där alla medlemmar ges möjligheten att bilda sig sin egen uppfattning om verksamheten, göra sin stämma hörd och påverka verksamhetens inriktning.

Allas rätt att vara med
Allas rätt att vara med innebär att alla som vill ska kunna vara med utifrån sina förutsättningar. Alla som vill oavsett kön, könsidentitet och uttryck, etnisk och social bakgrund, religion/trosuppfattning, funktionsförmåga, sexuell läggning eller ålder får vara med i föreningsdriven idrottsverksamhet.

Allas rätt att vara med innebär även att politisk åskådning eller uppfattning aldrig kan vara en grund för att utestänga någon. Alla som vill kan bli medlem i en förening. Men för att aktivt medverka i föreningens verksamhet krävs mer än så. Det är föreningens medlemmar, ledare och aktiva som ska säkerställa att föreningens och idrottsrörelsens värdegrund upprätthålls. Därför är alla som vill, och som lever och leder efter idrottsrörelsens värdegrund, välkomna att vara med i den idrottsliga verksamheten.

I vårt land har människor olika möjlighet att delta i samhället. Detta gäller även människors möjlighet att delta i idrottsrörelsen. Till exempel har människor med utländsk bakgrund, företrädesvis flickor, människor i socioekonomiskt svaga områden och människor med någon typ av funktionsnedsättning historiskt inte varit representerade inom idrottsrörelsen i samma utsträckning som andra. Det här vill idrottsrörelsen ändra på och arbetar därför uppsökande och aktivt inkluderande för att påverka människor att både vilja och kunna vara delaktiga.

Idrottsrörelsen vill att kvinnor och män ska ha samma makt att forma idrotten och sitt deltagande i idrottsrörelsen. Idrottsrörelsen vill också kontinuerligt och aktivt syna de normer som präglar idrottens miljöer samt hur de påverkar individer och grupper. Idrottsrörelsen vill vara intressant, relevant och välkomnande för människor oavsett vilka de är och varifrån de kommer. Detta gäller på tävlingsarenan, i omklädningsrummet, på träningen och i styrelserummet.

Rent spel
Rent spel och ärlighet är en förutsättning för tävlande på lika villkor. Det innebär att följa överenskommelser och leva efter god etik och moral. Detta inkluderar bland annat att aktivt arbeta mot doping, matchfixing, osund ekonomi och annat fusk samt mot diskriminering, trakasserier, kränkningar och våld såväl på som utanför idrottsarenan.

Rent Spel handlar också om att göra sitt yttersta för att följa gemensamma regler och respektera sina medtävlande. En överväldigande majoritet av idrottsrörelsens medlemmar är barn och de allra flesta barn i vårt land är någon gång medlemmar i en idrottsförening. Därför är ledares, tränares och vuxnas beteende och uppförande, liksom barnens, oerhört centralt för hur vi uppfattar och upplever verksamheten.